Mörkläggande rullgardiner

Sovrummet är en plats som man gärna håller tyst, mörkt och svalt. Det ska vara ett rum för avslappning och återhämtning. Våra ljusa sommarnätter kan göra det svårt att sova och då är en mörkläggande rullgardin ovärderlig. Den är diskret och snygg, men täcker fullständigt mot sol- och dagsljus. Ett alternativ till rullgardiner är s.k. plisségardiner som också fungerar bra som solskydd och är ganska mörkläggande.

Dessa fungerar perfekt både för den som har svårt att sova på sommarnätterna likväl för den som jobbar natt och behöver sova under dagtid. Du blir förvånad över den ljusa fina rullgardinen som du inte märker av när den är uppsatt över fönstret, men när du drar ned den så bildar den en kompakt vägg som inte släpper igenom något ljus.

Skugga med rullgardiner

Det är inte bara i sovrummet som rullgardinen gör sitt jobb. Du kanske har ett kök eller annat rum som behöver skugga någon gång under dygnet. Du kan då välja en rullgardin som inte är heltäckande utan som bara skuggar lite lätt utan att ta bort för mycket av ljuset. En ljus rullgardin som du drar ned till hälften över fönstret och tar bort de allra skarpaste strålarna och lämnar en liten välbehövlig skugga utan att ljuset försvunnit från rummet. Det är förvånansvärt hur mycket värme en tunn rullgardin kan absorbera och hindra från att gå vidare in i rummet. Det är en befrielse att ibland få dra ned rullgardinen och skugga delar av rummet för att få en behaglig inomhustemperatur.

Förändra omvärlden

Du kanske har en tråkig utsikt mot en bakgård där du hellre hade sett en skog eller havet. Med en rullgardin kan du stänga ute bakgården utan att stänga ute allt för mycket av ljuset, eller varför inte välja en rullgardin med motiv som blir en tavla i ditt rum eller det du hellre sett ute, kanske en skog eller inbjudande sandstrand.